t-norum

Kan vi lita på att de utländska läkarna i den Svenska vården har rätt kompetens för sitt uppdrag ?

Av tommy norum - 2016-04-01 07:00


 

 

Hur många falska läkare arbetar i den Svenska sjukvården ? 



Sverige är sig inte likt längre. Kan vi lita på att läkare och sjuksköterskor i Sverige har den kompetens som erfordras för arbetet och patientens säkerhet?   Inte om man har tagit del av uppdrag gransknings reportage som visar att tusentals patienter i den Svenska vården blivit behandlade av falska läkare och  sjuksköterskor utan den kompetens som erfordras med eller utan ett giltigt legitimation.    


Socialstyrelsens slappa hantering av läkarlegitimationer där man släpper igenom läkare ut i vården utan att göra ordentliga kontroller för om de är behöriga. Man släpper igenom intyg som vilken lekman som helst skulle ge varningssignaler för inte står rätt till. Man som ex i programmet gör 4 förfrågningar under en 2 års tid om en läkare som påståtts ha gjort sin utbildning i England. Man får 4 svar med en gemensam nämnare att läkaren är falsk utan att man reagera och stoppa hans behörighet. Trots upprepade signaler att inte allt står rätt till så bryr man sig inte eller så verkar man inte förstå sitt uppdrag fullt ut. Man struntar i att kontrollera om intygen som ligger till grund för en legitimation är äkta. En förfrågan via mail till de skolor eller arbetsplatser som påstår skrivit ut intygen struntar man i även i de fall till och med en lekman på området skulle reagera om äktheten.   


När en läkare eller sjuksköterska missköter sig så illa att deras ursprungliga legitimation dras in ska legitimationerna de i stort sett fått på köpet i andra länder, också återkallas.Genom det nordiska samarbetet fick IVO förra året underrättelser om 63 läkare och sjuksköterskor i Norge, Danmark och Finland. Det handlar om personer som också har svensk legitimation och som begått så allvarliga misstag att de antingen fått anmärkningar, varningar eller sina legitimationer indragna.

                  

Uppdrag gransknings kartläggning visar att underrättelserna knappt får några konsekvenser i Sverige. Av de 63 fall som rapporterades förra året är det hittills bara fyra fall där också den svenska legitimationen påverkats.

 

Det har antyds i reportaget att det finns chefer som ignorerat varningar från arbetsplatser som läkaren fått lämna på grund av sin bristande kompetens och tolkat varningen som man fått via telefon ha rasistiskt förtecken och inte brytt sig om att agera utifrån den informationen man fått. 

 

Så långt har det gått i Sverige att man av rädsla att kallas främlingsfientlig tolkar varningar som gäller utlänska läkares kompetens som rasistiska.   

 

 tn


 


.     

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards