t-norum

Sverigedemokraterna behåller sin position av väljarstödet i Aftonbladets senaste opinionsmätning.

Av tommy norum - 2016-06-18 07:00

 

 

 

   

Medan SD med Jimmie Åkesson ligger långt över 4% spärren till Riksdagen så kämpar KD och Liberalerna för att klara ribban. Centerpartiet har skärpt sig men om man fortsätter med sin invandrarpolitik så är väl det en tidsfråga innan man hamnar i samma sällskap som KD och Liberalerna i svårigheten att klara ribban vid nästa val. Miljöpartiet har efter turbelensen i partiet fortfarande svårt att komma över.

    

   

  

Måste vara frustrerande för ledningen i Aftonbladet när det visar sig att Sverigedemokraterna behåller sin position i väljarstödet trots den intensiva propagandan från tidningen när man med hjälp av LO försöka marginalisera partiet från väljarna så visar opinionsundersökningarna ett totalt misslyckande i den strategin. De enda som förlorat är väl Aftonbladet som mister läsare och LO som förlorar s-medlemmar. Inte lätt när man är så isolerad från verkligheten utanför redaktionerna och LO borgen när man inte lyckas att läsa av rörelserna i opinionen och gradvis anpassa sig efter vad medborgarna efterfrågar i politiken och i fackföreningsrörelsen.

 

Kommer att bli en dyrköpt erfarenhet i den missbedömningen när man skall försöka få tillbaka förtroendet hos allmänheten innan man helt försvinner från den fackliga och media arenan och ersätts med andra aktörer som är mer lyhörda inför medborgarna. Frågan är väl om man inte helt missuppfattat hela demokratigrejen att all makt skall utgå från folket och inte media och facket med hjälp av politiker som tror sig mellan valen kunna strunta i vad medborgarna har för åsikt i hur politiken förs. Lyhördhet inför väljarna är något som våra politiker i alla läger har svårt att ta hänsyn till i sina förtroendeuppdrag visar det sig. Något som troligtvis kommer  att straffa sig vid nästa val.

 

Miljöpartiet är ju ett lysande exempel på när politikerna i partiet helt lämnar gräsrötternas synpunkter bakom sig i  vilken politik man skall föra . Liberalerna har väl också samma tendens i tron att den politiska ledningen vet bäst utan att bry sig om vad deras väljare har för synpunkter.  Socialdemokarterna visar också minussiffror sedan förra valet vilket också visar att gräsrötterna inte är tillfreds med den politik som man för i regeringsställning. 

 

Här har vi Aftonbladets senaste mätning i Juni som fastställer Miljöpartiets tapp, Socialdemokraterna som tappat sedan förra valet och där Sverigedemokraterna behåller sin ställning i Svensk politik bland väljarna . Liberalerna och KD ligger på gränsen till att åka ur riksdagen.      


 

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, har stödet för Miljöpartiet rasat under riksdagsspärren och har endast 2,8 procents väljarstöd. Månaden innan var stödet 5,4 procent. Förändringen är statistiskt säkerställd. 



Det vi kan säga om de två mätningarna är väl att MP ligger risigt till i de båda mätningarna . Den största skillnaden är väl  att Sverigedemokraterna skiljer sig markant i de båda mätningar medan de andra partierna i stor sett nosar på samma resultat. 


Att sedan den etablerade mediaföretagen inkl. SVT inte vill visa Yougov mätresultat får vi väl leva med. Verkligheten om resultatens tillförlitlighet kommer väl fram först vid valet 2018. Då får vi väl se vilka som får krypa till skampålen bland våra opinionsinstitut och förklara varför man låg så långt ifrån verkligheten i vissa partiers resultat.   



 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards