t-norum

Efterlevnadsstöd till ensamkommande barn som påstår sig sakna föräldrar men inte till våra pensionärer.

Av tommy norum - 2016-09-07 07:00



    personerna på bild har inget med inlägget att göra.

Ensamkommande barn som påstår sig vara föräldralösa och påstår sig vara barn delas godtyckligt ut efterlevnadsstöd  av våra myndigheter men inte till våra pensionärer som mist sina anhöriga . Det vill nu våra pensionärsföreningar ändra på genom en uppvaktning hos regeringen. På tiden att våra pensionärer till slut visar sin maktposition i samhället och gör sin röst hörd för alla orättvisor hur våra politiker prioriterar våra gemensamma tillgångar.  

       

  

Så här generösa är våra politiker i frågan om att ge  ensamkommande barn som söker asyl i Sverige. Påstår barnen att de inte har några föräldrar i livet får de barnpension eller efterlevnadsstöd utan att myndigheterna har en chans att kunna bevisa motsatsen. Att föräldrarna inte betalt skatt i Sverige det är av underordnad betydelse.  Kanske det skall sättas i relation till varför de pensionärer som arbetat  hela sitt liv och betalt skatt skall nekas till samma rättigheter  när anhöriga gått bort som också betalt skatt under hela sitt livstid. Sverige i ett nötskal när politiker glömmer sina egna medborgares svårigheter  och i stället koncentrerar sig på att de nyanlända skall få samma och i många fall bättre social trygghet än de egna medborgarna.            



Om en eller båda föräldrarna är avlidna eller försvunna och det kan antas att de sannolikt är avlidna (som vid tsunamikatastrofen, krig eller liknande händelser) kan de få barnpension och efterlevandestöd. Har föräldern aldrig arbetat eller bott i Sverige är det enbart efterlevandestöd på 1 477 kronor per månad som blir aktuellt, eller 2 954 kr per månad om bägge föräldrarna är avlidna. Detta betalas ut från Pensionsmyndigheten. Det är ett bidrag och finansieras via skatteuttag och har alltså inte någon omedelbar påverkan på pensionssystemet och de pensioner som betalas ut.

tn



”Även pensionärer behöver efterlevandeskydd”


Christina Rogestam, Monica Blomberg, Berit Bölander, Christina Tallberg.
Från vänster Christina Rogestam SPF, Monica Blomberg RPG, Berit Bölander SKPF och Christina Tallberg, PRO.

EFTERLEVANDESKYDD · ”Nuvarande ordning med ekonomiskt stöd till efterlevande är åldersdiskriminerande och orättvis. Vi kan inte se en enda anledning till varför äldre, företrädesvis kvinnor, inte ska ha tillgång till samma skydd som yngre i den sorg och utsatthet som en livspartners bortgång medför”, skriver Christina Tallberg, Christina Rogestam, Berit Bölander och Monica Blomberg.

 
 

Sveriges fyra riksomfattande pensionärsorganisationer uppvaktar idag socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i ett mycket angeläget ärende. Det handlar om tryggheten för, framförallt, äldre kvinnor över 65 år.

En grupp som redan i dag har bland de lägsta inkomsterna, men som dessutom riskerar att hamna i svår ekonomisk kris om deras make dör, då det så kallade efterlevandeskyddet av någon anledning bara gäller yngre.

När en maka/make avlider idag innebär det inte bara en stor sorg, utan även ekonomiska påfrestningar för den efterlevande. Detta är grunden för det efterlevandeskydd som finns för alla medborgare yngre än 65 år.

För efterlevande barn utgår barnpension i olika former och för den efterlevande makan/maken finns en omställningspension, som ger ett ekonomiskt skydd i ett år – två år om det finns efterlevande barn.

För dem som är 65 år och äldre finns däremot ingenting! ! Det är en orättvisa vi vill ändra på!

Ett grundläggande fel med änkepensionen, som avskaffades 1990, var att den var könsdiskriminerande. Endast kvinnor kunde få den.

Ett minst lika märkligt fel med dess ersättare, omställningspensionen, är att den i stället är åldersdiskriminerande. Endast personer under 65 år kan få den.

Bristen på efterlevandeskydd för äldre drabbar framför allt den grupp som verkligen behöver ett stöd för ekonomiska svårigheter – de äldre kvinnorna.

Vanligtvis är det den äldre mannen i ett pensionärspar som avlider först. Eftersom mannen så gott som alltid har högre pension än kvinnan kan mer än hälften av parets inkomster försvinna över en natt, medan utgifterna i princip aldrig minskar lika mycket.

Kvar lämnas kvinnan i en ekonomisk otrygghet som hon står oskyddad inför – enbart på grund av sin ålder.

I de fall då det finns ett efterlevandeskydd i mannens tjänstepension är det i regel bara småsmulor kvar av tjänstepensionen i detta läge.

Orättvisan blir ännu större om man tar med i beräkningen att de yngre förvärvsarbetande utöver sin omställningspension dessutom har större möjligheter att förbättra sin ekonomi genom arbete.

Den möjligheten saknas för de äldre kvinnorna, som i dagsläget redan har bland de lägsta inkomsterna i Sverige.

Nuvarande ordning med ekonomiskt stöd till efterlevande är åldersdiskriminerande och orättvis. Vi anser därför att åldersgränsen i omställningspensionen bör avskaffas.

Vi kan inte se en enda anledning till varför äldre, företrädesvis kvinnor, inte ska ha tillgång till samma skydd som yngre i den sorg och utsatthet som en livspartners bortgång medför.

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

7 september 2016 21:35

Det "barn" som kommer till Sverige och uppger att dennes pappa dött får alltså 1 477 kronor per månad.

Sen går det några år och "barnet" fyller 18 år då slutar det att få detta efterlevnadsstöd. Så då kan pappan komma till Sverige och söka asyl.

"Barnet" behöver då inte betala tillbaka de pengar denne ljugit till sig av våra skattepengar.

Så fungerar det.

.

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards