t-norum

Hur mycket luft finns det i arbetslöshetssiffrorna som regeringen presenterar ??.

Av tommy norum - 2018-01-15 10:16



Stora rubriker i Åmåls lokalpress " Arbetslösheten har vänt neråt” i en kommun som har en av landets högsta arbetslöshet. Vi har tagit tag i det mer säger chefen för arbete och etablering i Åmåls kommun.

Men när man skärskådar siffrorna så undrar man om Åmål verkligen har fått en förbättrad arbetsmarknad? Kommunen har anställt många personer med så kallade extratjänster, där hela lönen samt handledningskostnader ersätts av staten och som satt stora positiva spår i arbetslöshetssiffrorna. Så frågan är väl om arbetssituationen för arbetslösa i kommunen har förändrats med de låtsasjobb man skapar utan den minsta anknytning till en efterfrågan av tjänster som någon är beredd att betala för är lösningen på problemet.  


     

 

Regeringar vill gärna få kredit för sin arbetsmarknadspolitik där väl statistiken från arbetsförmedlingen används som ett kvitto på om politiken har lyckas eller misslyckas. Men hur mycket luft finns det i dessa siffror som man presenterar är frågan?  När vi vet att medborgare som går på åtgärder av något slag, har ett deltidsarbete på ett fåtal timmar i veckan, eller som när nu kommunerna kan anställa i det som kallas extratjänster, där hela lönen somt handledningskostnaderna ersätts med statliga medel inte ingår i arbetslöshetsstatistiken.

 

Tiotusentals i Sverige får nu sin sysselsättning via dessa politiska påhitt för att få ut medborgarna i arbetsmarknaden vilket också sätter sina synliga spår i arbetslöshetssiffrorna. Spår som man som ansvarig politiker gärna vill få det till att det är ett kvitto på att man är handlingskraftig i arbetsmarknadspolitiken och samtidigt är jobbskapande när det i själva verket är ett kvitto precis tvärt om. Sådan arbetsmarknadsåtgärd där regeringen satsar miljarder med statliga medel frisera siffrorna i någon form för att inte avslöja deras dåliga kompetens på området med statistik som har väldigt lite med verklighetens arbetslöshet att göra.

Socialdemokraterna är ju mästare på detta att med skattepengar frisera verkligheten. Den senaste bravaden för den konstruktionen var väl under Göran Perssons tid som statsminister gömde verkligheten i den katastrofala ökningen av sjukskrivningar genom att sjukpensionera i tid och otid för att få ner sjukskrivningstalen i statistiken. . Det är väl ungefär samma i det som händer nu i arbetslöshetssiffrorna när man saknar idéer hur man skall komma tillrätta med den situation där stora skaror lågutbildade invandrare överskölj på arbetsmarknaden utan en avdikat utbildning att falla tillbaka på.

 

När nu inte fake news informationen som både politiker och vissa media journalister förde vidare om alla de högskoleutbildade invandrare som kommer hit kommer att bli en viktig del i Sveriges utveckling  inte riktigt stämmer med verklighet visar det sig, då får man ta till andra medel för att rättfärdiga den urusla naiva invandrarpolitik man har haft ansvaret för fått fortgå alldeles för länge. Då får man ordna till extratjänster helt betalda av staten där kommunerna inte är sena att haka på och ta för sig. Politiska åtgärder som kommer att frisera arbetslöshetssiffrorna före valet Men lika lite som den ökade sjukpensioneringen var en lösning på grundproblemet till medborgarnas ökade sjukskrivningar så löser knappast konstruerade arbeten helt betalda av staten problemen med den ökade arbetslösheten hos de nyanlända som en del politiker tycks tro.

Att försöka sopa problemen under mattan löser inte situationen utan det som göms i snö kommer upp i tö kommer det att visa sig efter valet när man på riktigt till slut blir tvingade att lösa den situation man satts sig i genom den naiva invandrarpolitiken man har bedrivit och som man har ansvaret för satt sådana negativa spår i arbetslösheten bland de nyanlända. Att bara 25% av de nyanlända har ett heltidsarbete efter 8 år i Sverige säger en del om vilka problem våra politiker har att brottas med i vågorna efter den naiva flyktingpolitiken. Och det är före invasionen av nyanlända 2015.

 

Det är nog många utanför politikerleden som skulle önska sig att arbetslöshetssiffrorna skulle utgå från de som har ett arbete som de kan försörja er sig själva på utan statliga subventioner. Då skulle arbetslöshetssiffrorna skjuta i höjden i såna propositioner att våra politiker skulle ha svårt att förklara sin existens i den låtsaspolitik man bedrivit i arbetsmarknadsfrågor alldeles för länge.       


tn









 
 
Ingen bild

Anne-Marie G Wouda

15 januari 2018 16:39

Tack Tommy Norum mycket bra inlägg.

 
Ingen bild

Tom

16 januari 2018 08:43

Det är tur att det finns så här bra information om hur det verkligen förhåller sig i vårt land.

 
Ingen bild

oljemagnaten

19 januari 2018 22:21

Svenska regeringen lägger ner enbart 25 miljarder på polisen ..men det flerdubbla på nyanlända..? ..borde det inte vara tvärtom?

 
Ingen bild

R.K

24 januari 2018 14:07

Personalen i butikerna får ingen hjälp när det snattas ..läser jag.. ..Själv fick ja böta 2000kr härom dagen ..för att min bil som varit svårstartad på morgonen ..stod på tomgång då ja snabbt skulle rusa in i en butik för att hämta en sak.. ..känns som att man blivit bestulen.. ..Nä det är inte fler poliser vi behöver ..utan fler kompetenta.. ..Fast ja antar att det är Dan Eliasson som ligger bakom och som hellre vill ha bra statistik ..än att skydda skattebetalare från tjuvar o.dy

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Skapa flashcards