t-norum

Få bort gräddfilerna för giriga snyltande politiker som skor sig på våra skattemedel.

Av tommy norum - 2020-10-24 19:45

 


Kanske inte så konstigt att förtroendet för våra politiker varit så här lågt sedan 2008 när ser hur politiker som har kvar sina generösa villkor flera år efter avslutat uppdrag, samtidigt som de kan samla pengar på hög i egna bolag. Stötande när politiker går runt bestämmelserna som var till för att få en ekonomisk fallskärm när man lämnade det politiska livet. Men det obegripliga är väl hur detta kan fortgå år efter år utan riksdagens politiker reagerat och täpper till den politiska elitens kryphål. Men man är väl sig själv närmast kan man tänka.

 

Socialdemokraten Veronica Palm, som lämnade riksdagen 2015, och hon är inte ensam , är det senaste exemplet på fd politiker som utan några dubier glatt viggar skattebetalarnas fickor genom pensionen och samtidigt tar generösa lågbeskattade utdelningar från eget bolag. Enligt uppgifter från Statens tjänstepensionsverk fick Palm 2018 hela 549 248 kronor i pension samtidigt som hon kvitterade ut 65 000 i lågbeskattad utdelning från eget bolag. 2019 tog hon ut 545 250 kr från riksdagen och ytterligare 214 000 kronor från utdelning. Ett tillskott på nästan 16 000 kronor efter skatt per månad. Det kanske mest anmärkningsvärda är väl att de som i talarstolarna talar om solidaritet , värna om de svaga i samhället verka inte ha det minsta samvete för att sko sig på skattebetalarnas bekostnad för att leva lyxliv...

Socialdemokraten Pär Nuder som slutade 2009 men ändå begärde ut full pension och samtidigt drog in 16 miljoner kronor i eget bolag på två år. Göran Persson gjorde samma sak och begärde även han ut pensionen samtidigt som hans bolag hade intäkter på flera miljoner kronor per år och Fredrik Reinfeldt var inte bättre. Något att tänka på ni som tycker ni har en pension som man inte kan leva på när samtidigt vår politiker röstar fram pensioner och bestämmelser i riksdagen som vanliga medborgare inte en kan drömma om. Det är stötande att politiker som redan har haft både generösa villkor när de jobbade och flera år efter att de slutat, även nu när reglerna är ändrade, kan samla pengar på hög i egna bolag och bli rika. Så var det inte tänkt eller var det kanske det som var meningen att lura medborgarna så man kan leva som den gamla adeln gjorde med gods och slott på skattebetalarna bekostnad.

Våra riksdagsledamöter ordnade också till sig en egen liten gräddfil när man nyligen höjde pensionsålder för alla andra utom sig själva. Det är tydlig det att våra riksdagsledamöter anser sig stå över sina medborgare som de är valda av och inför en egen pensionsgräddfil till sig själva som gör att de kan gå i pension tidigare än sina arbetande undersåtar. Det är helt orimligt. Riksdagsledamöternas ”pensionsgräddfil” måste skrotas. Beslutsfattare måste leva som de lär. Hur ska jag som förtroendevald med trovärdighet kunna argumentera för höjda pensionsåldrar när jag som riksdagsledamot kan räkna med att gå i pension långt tidigare än många andra? 

 


tn.

 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Skapa flashcards